Friday, March 27, 2020

POVEȘTILE ARTIZANILOR OLFACTIVI

PARFUMURI DE POVESTE
 
 







 
 
Pentru că ne face mare placere să vă împărtășim cât mai multe lucruri interesante din imperiul lumii olfactive, astăzi vrem să vă dezvăluim o frumoasă poveste orientală, care a stat la baza creării unui alt parfum emblematic, semnat de casa Guerlain: misteriosul Shalimar.
 
 
În crearea acestui parfum, Jacques Guerlain s-a lăsat inspirat de Grădinile Shalimar din Lahore, Pakistan, adevărate splendori luxuriante, construite pentru împărăteasa Mumtaz Mahal. Povestea parfumului este un tribut olfactiv adus uneia dintre cele mai frumoase povești de dragoste care au existat de-a lungul istoriei: aceea dintre împărăteasa Mumtaz Mahal („Diamantul Palatului”) și împăratul Shah Jahan. Cei doi s-au iubit atât de mult, încât, indiferent de context, nu se despărțeau unul de altul. Dragostea lor s-a frânt însă în momentul în care Mumtaz Mahal a murit în timpul nașterii celui de-al paisprezecelea copil. Doborât de durere, Shah Jahan a construit în amintirea ei un vestigiu istoric de referință, cunoscut în întreaga lume: celebrul Taj Mahal.
 
Se spune că pe locul grădinilor Shalimar a existat cândva o căsuță construită de împăratul Praversena II în secolul al II-lea. Iar după ce a construit-o, împăratul s-a gândit că ar fi frumos să aibă și un nume. Iar acesta a fost... Shalimar. În sanscrită, cuvântul shalimar înseamnă „loc al iubirii”.


După dispariția împăratului Praversena II, construcția s-a deteriorat, iar odată cu trecerea timpului nu au mai rămas în picioare decât câteva ruine... Împăratul Shah Jahan este însă cel care a construit, pe locul acelui „refugiu al iubirii”, celebrele grădini luxuriante, pentru a-i face pe plac soției sale – Mumtaz Mahal – și pentru a-și dovedi iubirea fără margini ce i-o purta.
 
Shalimar este unul dintre cele mai renumite parfumuri de inspirație orientală și a fost prima creație olfactivă care a avut încorporată în compoziția sa o cantitate considerabilă de extract de vanilie. Mirosul său este dens, cu o cascadă de note de bergamotă, boabe de tonka, iris și vanilie. Notele de vârf poartă semnătura esențelor citrice intense, acestea fiind imediat înlănțuite seducător de florile de iasomie și trandafir de mai, opoponax, patchouli și iris. Boabele de Tonka, lemnul de santal, frankincense, civeta și ambra gri, alături de concentratul de vanilie, închid acordul perfect, conferind o magie incontestabilă acestui parfum.
 
Raymond Guerlain este cel care a proiectat flaconul pentru Shalimar, acesta fiind modelat după bazinele fântânilor din frumoasele grădini, încearcând totodată să întruchipeze și o stupă mongolă (monument funerar budist, format dintr-un soclu poligonal, având deasupra un corp cilindric acoperit cu o cupolă).
 
Capacul albastru, în formă de evantai, a fost inspirat de un obiect prețios din argint ce se afla în proprietatea familiei Guerlain. Sticla a fost fabricată din cristal de Baccarat și a primit, în 1925, Premiul Internațional al Artei Decorative.
 

No comments:

Post a Comment