Thursday, September 3, 2020

Recomandare de lectură: „Éloge de l'odorat” de André Holley

Cei interesați de o perspectivă științifică – în special, din direcția biologiei și a neuroștiințelor – asupra mirosului pot citi cu mult folos cartea Éloge de l’odorat semnată de André Holley, reputat profesor de neuroștiințe și cercetător în domeniul proceselor neurosenzoriale și cognitive ale olfacției, precum și în acela al industriei cosmeticelor și parfumurilor.

Apărută în 1999, la Éditions Odile Jacob, cartea lui Holley acoperă toate cercetările realizate până la acea dată, un merit deosebit avându-l maniera clară de expunere a subiectului, precum și tratarea critică a unor datelor incomplete sau încă insuficient argumentate cu privire la anumite subiecte „arzătoare”, cum ar fi existența și funcționarea feromonilor umani. Holley își prezintă extrem de limpede informațiile, chiar și atunci când acestea sunt destul de tehnice, dovedind o stăpânire deplină a subiectului și o rară calitate a omului de știință, anume aceea de a se face înțeles de marele public.

Abordarea sa este sistematică, începând (capitolul I) cu prezentarea istoriei evolutive a simțului mirosului (geneza sistemelor senzoriale, mirosul la păsări, comportamentul la mamifere sau mirosul de familie) și continuând (capitolul al II-lea) cu descrierea mecanismelor de funcționare ale sistemului olfactiv (condițiile fizico-chimice ale mirosurilor, receptorii olfactivi, sursele mirosurilor, structura moleculară a mirosului). Capitolul al III-lea – cel mai consistent – privește istoria cercetărilor științifice privind mirosul, iar Holley nu lasă deoparte nici teoriile care, deși n-au avut viață lungă, au pregătit terenul pentru alte teorii, acesta fiind un bun exemplu pentru modul în care funcționează paradigmele științifice.

Capitolul al IV-lea este dedicat relației dintre mirosuri și viața mentală (perceperea mirosurilor, clasificarea și denumirea mirosurilor, memoria olfactivă), iar capitolul al V-lea tratează, mai aplicat, importanța aromelor alimentare și plăcerile simțurilor. În capitolele VI și VII intervine și contribuția unor științe precum sociologia sau antropologia, o interesantă discuție fiind aceea privind cele două tendințe ale epocii moderne: pe de o parte, dezodorizarea, pe de alta, odorizarea masivă.

Cei pasionați de parfumuri, vor găsi câteva însemnări despre plăcerile oferite de acestea, despre moleculele folosite în parfumerie, precum și despre arta parfumierului. Un glosar le vine în ajutor acelora care se pot pierde în hățișul jargonului științific, fiind completat de o solidă bibliografie, care cuprinde tot ce e relevant până în momentul apariției cărții.

Citată de toate studiile ulterioare, cartea lui André Holley este un reper în domeniul olfacției, îmbogățind cunoștințele oricui dorește să-și vâre nasul mai adânc în literatura de specialitate.

2 comments: