Thursday, March 12, 2020

Nick Knight — Roses from his garden

Nicholas David Gordon Nick Knight OBE s-a născut în 1958 și este fotograf de modă britanic, fondator și director al SHOWstudio.com. Este profesor onorific la Universitatea de Arte din Londra și a primit titlul de doctor honoris causa la aceeași universitate. Mai multe despre Nick Knight și activitatea sa puteți afla vizitând site-ul artistului: nickknight.com.
 
 
 
 
 
 
 
 
Florile lui Knight sunt diferite de cele ale predecesorilor săi, fiindcă ele aparțin erei digitale. Seria trandafirilor, ce urmează a fi expusă, începând cu 24 iunie, la Galeria Albion din Oxfordshire, deținută de Michael Hue-William, a fost începută în urmă cu șase ani și a circulat până acum doar în mediul online. Cele douăzeci și patru de imagini – dintr-un număr mult mai mare – care vor fi cuprinse în expoziție au fost realizate cu ajutorul iPhone-ului lui Knight și procesate prin Instagram, făcând parte din colecția “Roses From My Garden”. Fiecare i-a luat artistului în jur de patru-cinci ore, în condiții minimale de fotografiere: lumina zilei și masa din bucătărie. Spre deosebire de ședințele foto de modă, unde Knight este înconjurat de numeroși asistenți, pentru seria trandafirilor, artistul a preferat să lucreze singur. „De obicei, sunt încântat să lucrez împreună cu alții, într-o echipă, dar acestea sunt doar niște studii solitare pentru mine. Încerc să fac asta în fiecare weekend. Este un exercițiu de meditație”, declară Knight.
 
De fapt, povestea a început mult mai devreme, prin anii ’90, când artistul a petrecut trei și jumătate fotografiind flori presate din ierbarul Muzeului de Istorie Naturală din Hertfordshire, Marea Britanie. Printre imaginile de atunci, și un trandafir. Acesta reapare și în fotografiile pe care Knight le-a realizat mai târziu pentru o campanie Lancôme, a cărei emblemă este tocmai trandafirul. Lucrurile însă se leagă și mai multe: Knight a avut tatuat pe umăr, când era mai tânăr, un trandafir, iar numele mic al mamei lui era Rose. 
 
Imaginile ce urmează a fi expuse au două dimensiuni: treisprezece dintre ele sunt de 50x50 cm, iar unsprezece, de 150 cm pătrați. Pentru a obține aceste dimensiuni, Knight s-a folosit de o tehnologie nouă, care permite mărirea rezoluției, rezultatul fiind o textură aparte și un limbaj vizual inedit.
 
Ușoara stranietate a trandafirilor lui Knight te duce cu gândul și la florile fotografiate de Robert Mapplethorpe.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sursă: AnOther



𝐴𝑙𝑙 𝑡ℎ𝑖𝑛𝑔𝑠 𝑢𝑛𝑐𝑜𝑚𝑒𝑙𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑏𝑟𝑜𝑘𝑒𝑛, 𝑎𝑙𝑙 𝑡ℎ𝑖𝑛𝑔𝑠 𝑤𝑜𝑟𝑛 𝑜𝑢𝑡 𝑎𝑛𝑑 𝑜𝑙𝑑,
𝑇ℎ𝑒 𝑐𝑟𝑦 𝑜𝑓 𝑎 𝑐ℎ𝑖𝑙𝑑 𝑏𝑦 𝑡ℎ𝑒 𝑟𝑜𝑎𝑑𝑤𝑎𝑦, 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑘 𝑜𝑓 𝑎 𝑙𝑢𝑚𝑏𝑒𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑐𝑎𝑟𝑡,
𝑇ℎ𝑒 ℎ𝑒𝑎𝑣𝑦 𝑠𝑡𝑒𝑝𝑠 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑝𝑙𝑜𝑢𝑔ℎ𝑚𝑎𝑛, 𝑠𝑝𝑙𝑎𝑠ℎ𝑖𝑛𝑔 𝑡ℎ𝑒 𝑤𝑖𝑛𝑡𝑟𝑦 𝑚𝑜𝑢𝑙𝑑,
𝐴𝑟𝑒 𝑤𝑟𝑜𝑛𝑔𝑖𝑛𝑔 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑖𝑚𝑎𝑔𝑒 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑏𝑙𝑜𝑠𝑠𝑜𝑚𝑠 𝑎 𝑟𝑜𝑠𝑒 𝑖𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑒𝑒𝑝𝑠 𝑜𝑓 𝑚𝑦 ℎ𝑒𝑎𝑟𝑡.
 
W.B. Yeats, „The Lover Tells Of The Rose In His Heart”
 

No comments:

Post a Comment