Monday, June 29, 2020

Parfumurile bio — ce sunt și cum le folosim

un articol de Ana-Maria Tatucu
blogger la BeautyBarometer

 

În ziua de astăzi termenii de „bio” și „organic” au ajuns să fie folosiți prea ușor și prea superficial, de cele mai multe ori în necunoștință de cauza. În primul rând, orice produs declarat bio sau organic trebuie să aibă în spate o certificare oficială. O certificare bio durează niște ani, înseamnă niște eforturi din partea producătorului, ca atare o etichetă bio înseamnă multe lucruri și e bine să le cunoaștem. Există foarte multe certificări bio, eco și în străinătate, există chiar și certificări pentru termenul de „natural”. 

Organismele de certificare evoluează de la an la an și se adaptează cerințelor pieței. Aproape fiecare țară are propriul organism de certificare și standardele certificatelor sunt adaptate politicilor din țara respectivă. De exemplu, Germania a ales să aibă standarde medii, astfel încât prețul produselor să nu fie foarte mare, iar în acest moment este țara europeană cu cel mai mare consum de produse bio. Standardele și certificările sunt diferite, în funcție de tipul produsului alimentar sau nealimentar.

De exemplu, pentru cosmetice, avem:

— produsele cosmetice ecologice:

- minim 95% din ingrediente sunt naturale sau de origine naturală; 

- 50% din ingredientele vegetale sunt de origine biologică;

- au un minimum de 5% ingrediente bio din produsul finit.

— produsele cosmetice bio sau organice (este același lucru, în Franța se folosește termenul biologique, iar în Anglia, organic) :

- minim 95% din ingrediente sunt naturale sau de origine naturală;

- 95% din ingredientele vegetale sunt de origine biologică;

- au un minimum de 10% ingrediente bio din produsul finit

Ingredientele  vegetale de origine biologică  sunt  ingrediente care provin din culturi tratate fără pesticide, fără derivați petrochimici, fără modificări genetice, fără parabeni (conservanți chimici), pe soluri curate, unde nu au fost folosite pesticide minim cinci ani.

În zona de parfumerie, există mai multe mărci prezente la nivel mondial și care le propun consumatorilor de parfum variante olfactive bio și cu ingrediente certificate bio. 

Încă de la început, aș vrea să atrag atenția că un parfum bio nu este neapărat sănătos sau hipoalergenic. Există alergeni eminamente naturali și bio, dar rămân alergeni. Dacă o persoană este alergică la lavandă, oricât de bio ar fi parfumul ce conține acest ingredient, tot îi va declanșa reacțiile alergice. Nu mai vorbesc de cei care sunt sensibili la orice formă de alcool, chiar dacă alcoolul dintr-un parfum bio nu are filtre și ftalați, tot poate genera alergii și reacții neplăcute. Ca atare, un parfum bio nu le este neapărat mai indicat celor ce sunt sensibili în general la parfumuri sau la anumite ingrediente din parfumuri. Poate fi însă ultima încercare de a se acomoda cu ideea de parfum. Dacă, până în prezent, nu v-ați împăcat cu nici un parfum din comerțul clasic, mainstream sau de nișă, poate mai există varianta să încercați un parfum certificat bio.

Câteva mărci de parfumuri  bio mai cunoscute și destul de prezente ar fi: Aveda, Acorelle, Florame, Melvita, Kuumba Made, Sharini Parfums și multe altele. Brandurile de parfum bio nu sunt atât de promovate și nu au o notorietate prea mare. În general, politica lor de comunicare este mai redusă, pentru că se cultivă acest bun-simț și simț etic până la nivelul marketing.

Parfumurile bio nu au nici persistența îndelungată pe care consumatorii o așteaptă în general de la un parfum. Sunt parfumuri care se reaplică precum un ritual de aromaterapie și care aduc o stare de bine.

 

 

Aș vrea să vorbesc puțin de marca Acorelle, pentru că ea a plecat de la o viziune a emoției ce există în jurul unui parfum. Parfumurile Acorelle sunt create de parfumieri din zona Grasse și sunt certificate bio. În fiecare parfum există uleiuri esențiale care să activeze o anume emoție: calmare, bucurie, energizare. Ei au făcut pionierat în zona de parfumerie bio gândind un concept numit „olfactoterapeutic”, pentru că fiecare parfum îți aduce prin uleiurile esențiale conținute o stare de bine și o emoție pozitivă.

Inclusiv clădirea în care se produc aceste parfumuri este certificată HQE, adică respectă mediul înconjurător. Parfumierul ce le creează – Katell Plisson – este independent și folosește doar ingredient naturale în creație. Independența unui parfumier în industria de astăzi este mare lucru, mai ales că toți fac parte dintr-un grup sau depind de anumite proiecte, și atunci asta are un impact undeva și asupra ingredientelor folosite.

În parfumurile Acorelle se folosește alcool de grâu bio nedenaturat, ca atare nu are filtre chimice și temuții ftalați.

 

 

Cât despre Florame, un alt brand bio, aș vrea să amintesc de tradiția veche franțuzească pe care ei o folosesc și astăzi. Sunt experți în uleiuri esențiale și au foarte multe certificări bio. Sediul este în Provence și, din 1990, s-au lansat în fabricarea uleiurilor esențiale folosind vegetația din zona rețelei muntoase Les Alpilles. Pe lângă o gamă mare de uleiuri esențiale, au și un sortiment de parfumuri, fie soliflore, fie diverse arome combinate. Jumătate din ingrediente provin de la micile asociații de agricultori, iar ingredientele mai exotice provin din zonele în care Florame aplică principii de etică, susținând mici producători și respectând ciclul naturii.

Dacă nu ați încercat până acum mărci bio de parfumuri, este posibil să aveți o primă reacție confuză la încercarea lor. Aromele intense și sintetice ce ne înconjoară astăzi fac ca simțul olfactiv să ne fie prea puțin antrenat pentru alte tipuri de arome, mai puțin tari și invazive. Ideea este să încercați un parfum bio repetând aplicările și concentrându-vă pe propria emoție.

3 comments:

  1. Nu am încercat înceodata un parfum bio,ecologic,natural,organic sau celelalte descrieri,într-adevăr,marea majoritate a consumatorilor se ghidează după persistenta și siaj,însă acești multi uita de partea simțurilor,a sufletului și cum îți deschide efectiv lumea sufletului....oamenii își aplică parfum în general pentru alții,să simtă x sau y parfumul meu,însă uitam....tot mai des uitam de suflet și de....noi.

    ReplyDelete
  2. Nu am incercat pana acum! Dar e interesant ca sunt cu uleiuri esentiale sigur au un miros super! Sunt niste parfumuri aparte din ce am citit aici!

    ReplyDelete
  3. Nu am folosit pana acum un parfum bio, nici nu stiam prea multe despre ele..dar imi place ce am citit..chiar mi-ar placea sa folosesc si eu aceste parfumuri

    ReplyDelete