Tuesday, March 24, 2020

POVEȘTILE ARTIZANILOR OLFACTIVI

FASCINANTA POVESTE A PARFUMULUI 8 S̗I… BOB

 

 

 

 

 

 Într-o frumoasă zi de mai a anului 1937, celebrul parfumier Albert Fouquet se afla pe Riviera franceză, într-o plimbare de seară. Se gândea la noile sale creații și aștepta vizita celebrei muze care să-l inspire în combinarea noilor esențe proaspăt sosite de la Grasse.

Fiu al unui aristocrat parizian, Albert Fouquet făcea parte din elita franceză a începutului de secol XX, fiind totodată un fin cunoscător al ingredientelor și uleiurilor utilizate în industria parfumurilor. Pasionat de jocul cu esențele, Fouquet se gândește să aprofundeze această minunată artă. Astfel, își începe aventura prin imperiul parfumurilor în mansarda castelului în care locuia, creând și perfecționând diverse combinații olfactive ajutat de Philippe, majordomul familiei. La început, totul a fost creat pentru uzul personal, însă, nu după multă vreme, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.

Eticheta vremii cerea ca familiile aristocrate să fie prezente la toate evenimentele mondene, astfel că, participând la diverse inițiative sociale exclusiviste, Albert Fouquet a început să surprindă prin parfumurile pe care le purta. În anumite zile părea învăluit de un aer de mister, în altele, de unul seducător... iar cei din jurul său au remarcat alternanțele olfactive uluitoare care îl înconjurau de fiecare dată. Artistocrații erau tot mai seduși de aceste creații și, astfel, nu a trecut mult timp până când Albert Fouquet a început să-și scrie propria istorie de creator de parfumuri.

Dar să revenim la povestea de pe Rivieră...

Continuându-și plimbarea relaxantă, Fouquet întâlnește întâmplător un tânăr american venit să-şi petreacă vacanţa de vară în aerul Rivierei franceze. Întâlnirea aceasta avea să le schimbe amândurora viața. Uluit de parfumul purtat de Fouquet, tânărul se oprește brusc din plimbarea visătoare și îl roagă pe parfumier să-i dezvăluie numele parfumului și locul unde l-ar putea găsi. Fouquet este impresionat de reacția sinceră și de dorința arzătoare a tânărului, astfel că îi promite dezvăluirea misterului olfactiv în zilele următoare.

Tânărul american nu se gândea nici o clipă că peste doar câteva zile va găsi la recepţia hotelului în care locuia un pacheţel frumos ambalat și sigilat. Înăuntru se afla un flacon cu parfumul care îl subjugase şi, alături de acesta, un mesaj devenit ulterior celebru: „În acest flacon se află un pic din şarmul franţuzesc, care lipseşte caracterului tău american”. Tânărul american căruia îi lipsea…șarmul franțuzesc nu era nimeni altul decât John F. Kennedy !

După cum era de așteptat, șarmul franţuzesc a avut efect nu doar asupra președintelui american, ci și asupra anturajului său, aşa că, la scurt timp după ce s-a întors în Statele Unite, John îi trimite o scrisoare de mulțumire parfumierului francez și îi comandă încă nouă flacoane: opt pentru prietenii lui şi încă unul pentru fratele său, Robert (Bob).

Ușor amuzat și fără a înțelege pe deplin de ce un străin american este atât de îndrăgostit de creația sa, Albert a decis să trimită peste Ocean o cutie cu eșantioane. A cumpărat o serie de sticluțe elegante dintr-o farmacie pariziană, a realizat apoi pe comandă mai multe cutii decorate cu același model al tricoului purtat de JFK atunci când s-au întâlnit și, în final, a etichetat sticlele și cutiile cu cererea „amuzantă” a lui John: „Opt și Bob” (Eight&Bob).

Albert Fouquet a fost uluit câteva luni mai târziu, când din Statele Unite a început să sosească un munte de scrisori cu solicitări din partea unor regizori, producători și actori de la Hollywood, precum Cary Grant și James Stewart. Toată lumea comanda parfumul Eight&Bob! Devenise un „must have”!

Din păcate, succesul acestei creații nu a durat prea mult... În primăvara anului 1939, Albert Fouquet moare într-un accident de mașină lângă Biarritz. Majordomul Philippe este singura persoană care poate continua munca lui Fouquet, însă, numai după câteva luni, cel de-al Doilea Război Mondial întrerupe orice posibilitate de corespondență cu Statele Unite, iar Philippe este forțat să-și părăsească slujba de la familia Fouquet.

Absolut inedit este faptul că, în cazul ultimelor expedieri ale parfumului Eight&Bob, Philippe ascunde sticluțele în cărți pe care le decupează cu grijă, împiedicând astfel confiscarea parfumurilor de către naziști. Zeci de ani mai târziu, datorită familiei majordomului Philippe, formula pentru Eight&Bob a fost complet recuperată, împreună cu procesul detaliat de producție.

Și iată cum, încă o dată în istorie, Eight&Bob devine unul dintre cele mai râvnite și exclusiviste parfumuri, fiind preferat și „vânat” de cei mai eleganți bărbați din lume.

No comments:

Post a Comment