Les parfums. Histoire, anthologie, dictionnaire de Élisabeth de Feydeau
1216 pp., Bouquins, Robert Laffont, 2011
Aprecierea mirosurilor și a parfumurilor nu este o chestiune ce ține doar de nas și de anatomia lui, este un act cultural. Pentru a-l înțelege deplin este nevoie de o cunoaștere a istoriei parfumului și a legăturilor pe care acesta le stabilește cu alte câmpuri de manifestare a umanului: religios, social, medical, estetic sau chiar economic.
Cărțile despre parfumuri cad adeseori în patima extazelor și a verbozității fără conținut. Cuprinderea tuturor aspectelor implicate de parfumuri și mirosuri este un demers anevoios, ce presupune un efort pe care puțini îl duc până la capăt.
Așa că, dacă puneți mâna pe una dintre cărțile lui Élisabeth de Feydeau, veți fi mai mult decât câștigați. Printre cărțile semnate de această expertă în istoria parfumului, amintim La Grande Histoire du parfum, Jean-Louis Fargeon, parfumeur de Marie-Antoinette, Le roman des Guerlain (apărută în traducere la Baroque Books), L’eau de rose de Marie-Antoinette et autres parfums voluptueux de l’Histoire sau Les 101 mots du parfum à l’usage de tous.
Cartea pe care v-o propunem aici este Les parfums. Histoire, anthologie dictionnaire, o incursiune în istoria parfumului, care se suprapune, de fapt, cu istoria întregii civilizații umane. Structurată în trei părți mari – istorie, antologie, dicționar –, cartea lui de Feydeau oferă imaginea completă a unui univers inefabil, atât de prezent în ciuda evanescenței sale.
Derulând cronologic parcursul parfumului și al „conștiinței” olfactive, de Feydeau expune date și mentalități, simboluri și fantezii, mitologii și emoții care s-au aglomerat de-a lungul timpului în jurul parfumului, văzut atât ca miros plăcut, ca mireasmă, cât și ca produs industrial.
A doua parte – „Antologia” – adună mărturii ale marilor parfumieri privind propria artă, dezvăluind o conștiință a propriei „meserii”, precum și o estetică deplin formată. Veți putea citi pasaje semnate de Edmond Roundnitska, Jean-Claude Ellena, Fréderic Malle, Isabelle Doyen, Jacques Polge, Serge Lutens, texte fondatoare ale artei parfumeriei scrise de Simone Barbe, Jean-Louis Fargeon, Léon Givaudan sau Jean-Paul Guerlain sau pasaje literare care privesc parfumurile și mirosurile (de la Pliniu cel Bătrân până la Roland Barthes sau Raymond Queneau).
A treia partea – „Dicționarul” – este o adevărată comoară. Veți găsi aici tot ce vă doriți să știți, de la materiile prime, parfumieri, concepte până la parfumurile propriu-zise. Totul scris cu simț de răspundere și documentat.
În încheierea volumului se află și câteva repere, pentru o consultare rapidă: cronologie, cele șapte familii de parfumuri, principalele parfumuri începând cu 1920 și până azi, un tabel cu descoperirile din chimia organică aplicate parfumeriei, precum și o bogată bibliografie.
Les Parfums e o carte care nu te mai lasă să ieși din casă. Sau te face să te muți într-o parfumerie.
No comments:
Post a Comment