Sunday, March 29, 2020

Recomandare de lectură

Ce que révèlent nos odeurs. Les codes du langage olfactif de Vittorio Bizzozero
Éditions Médecine et Hygiène, 2015, 111 pagini


Și dacă am descoperi că limbajul olfactiv este primul nostru limbaj – „vorbit” la începutul umanității, dar și la începutul vieții noastre intrauterine? Pornind de la relatările pacienților săi și bazându-se pe teorie, Vittorio Bizzozero ne ajută să ne înțelegem mai bine limbajul olfactiv și multiplele lui funcții. Autorul aduce la lumină acest limbaj uitat prin intermediul unui lung parcurs, care, odată cu primele noastre senzații, ne conduce spre vorbire, traversându-ne toate simțurile. Căci noi folosim acest limbaj uitat, cel puțin în anumite situații, fără a fi deloc conștienți de el, fără a-i cunoaște ortografia, gramatica sau lexicul. Mirosul nostru, singura componentă variabilă și incontrolabilă, nu-i comunică ea celuilalt ceva despre adevărata noastră stare sufletească?

Cartea este structurată în trei capitole mari: 1. primatul simțului mirosului în dezvoltarea celorlalte simțuiri; 2. înțelegerea simțului mirosului și a legăturilor sale cu celelalte simțuri, socotite secundare, precum și modul în care mirosim lumea, pe noi înșine și pe ceilalți; 3. funcția propriilor mirosuri în constituirea relațiilor fizice cu lumea și cu noi înșine, precum și legătura dintre „simțământ” și „inspirație”.

Vittorio Bizzozero este psiholog, psihoterapeut și cercetător în neuropsihologia olfacției la Geneva. Este autorul cărții L’Univers des odeurs. Introduction à l’olfactologie, publicată la Georg Éditeur.

No comments:

Post a Comment