Wednesday, February 26, 2020

Cum miroase Iadul?

Ai zburat cu avionul? Da? Atunci înseamnă că ai fost și în aeroporturi, iar acolo ai descoperit, cu siguranță, acel Rai al parfumurilor, în care poți testa totul fără să plătești. Cum testatul e gratuit, sigur că ai fost tentat să încerci toate parfumurile pe toate zonele disponibile ale corpului, gât, încheietura mâinii, mai sus de încheietură, pe haine, pe păr, în fine, oriunde îți ajung mâna și vaporizatorul. Ce mai, un paradis parfumat în care totul e permis, mai puțin subtilizarea mărului de aur.
 
Totul s-ar fi terminat cu bine dacă te opreai în acel magazin și nu trebuia să-ți continui drumul, asta însemnând să te îmbarci - alături de alți semeni parfumați, neparfumați sau, pur și simplu, mirositori - în autobuzele acelea înghesuite și, apoi, în avion. Paradisul tău se transformă instantaneu în Iadul olfactiv al celorlați, căci, vorba unui om deștept, iadul sunt ceilalți. Eu unul așa cred că arată - miroase - Iadul. Nu e duhoare, nu e pucioasă, nu are cazane bolborosind cu nu știu ce scârboșenii în ele, ci este o cacosmie ce-ți întoarce stomacul pe dos.
 
Dar stai, că povestea ta nu se termină aici. Știi acele stewardeze care ți-ar vinde orice la preț imbatabil? Le știi, cum să nu le știi, dacă ești atât de umblat. Și mai știi că vând și parfumuri la prețuri cum altundeva nu mai găsești, deci n-ai cum să ratezi așa ceva. Unii le cumpără cadou pentru soțul sau soția de care uitaseră până în momentul ăla. Sau, poate, pentru socru ori soacră, dar nu vreau să intru aici în dispute familiale. Mai sunt alții, mai egoiști, care și le cumpără pentru inimioara și pielea lor. Cum egoismul este un viciu magnetic, ce atrage iute și ușor alte vicii, intervine acum nerăbdarea. Parfumul trebuie încercat pe loc, să se bucure și posesorul, dar și toți călătorii care au avut nenorocul să ți se așeze în preajmă.
 
Simțiți izul Iadului acum? Măcar o frântură a lui? Așa cum există intoleranță la multe alte lucruri - și oameni -, tot așa există și intoleranță olfactivă, oboseală, iritare, cum vrei să-i zici. Mirosul nu are granițe, se strecoară oriunde, n-ai cum să te ferești din calea lui; cu alte cuvinte, ești pur și simplu neputincios și vulnerabil când vine vorba despre el - că e plăcut sau puturos.
 
Așadar... de câte ori vrei să te transformi într-un fel de brad de Crăciun, cu mirosuri în toate crengile, gândește-te un pic și la nefericitul de lângă tine. E foarte posibil ca plăcerea ta să nu fie și plăcerea lui. Cam atât am avut să-ți zic, dragule călător. Zbor plăcut!

 

No comments:

Post a Comment