Saturday, February 15, 2020

O istorie a parfumului

 
Cartea lui Annick Le Guérer, Le Parfum, des origines à nos jours (Editura Odile Jacob, 2005), este una dintre cele mai fascinante lecturi pentru un amator al parfumurilor. Pornindu-și călătoria pe urmele parfumului încă din Antichitate, Le Guérer prezintă, prin citarea surselor antice, calea aventuroasă parcursă de negustorii de materii prime naturale, precum și întrebuințările diverse - ritualice, igienice, medicinale sau pur și simplu estetice - ale produselor aromate. Continuându-și cronologic povestirea, autoarea ajunge să pună în discuție, în contextul contemporan, natura, sensul și mijloacele parfumurilor, dedicând o parte însemnată a cărții caselor de nișă și eforturilor de recuperare a statutului artei parfumeriei, prin întoarcerea spre un trecut glorios, dar și prin propunerea unor experimente îndrăznețe. 
 
Istoric, în intenții, volumul lui Annick Le Guérer subliniază teme importante ale artei parfumeriei, familiarizând cititorul, printr-un limbaj accesibil, cu preocupările de azi și dintotdeauna ale creatorilor din domeniu, cu tehnicile folosite, cu mesajul din spatele produselor promovate tot mai mult printr-un marketing agresiv și uniformizant.
 
Annick Le Guérer este autoarea unei alte cărți importante în domeniu, intitulată Les Pouvoirs de lodeur, a cărei primă ediție a fost publicată la Ed. François Bourin, în 1988. ajungând, în 2014, la a patra ediție (Ed. Odile Jacob).
 
Mai multe despre autoare, pe site-ul annickleguerer.com.

No comments:

Post a Comment