Saturday, September 19, 2020

O portocală

Perceperea și aprecierea mirosurilor sunt extrem de subiective, ele depinzând de factori atât fiziologici, cât și psihologici, la care se mai pot adăuga și cei social-culturali. Rezultatul: nu există o unanimitate de reacții la mirosuri, nu există universalii olfactive. Unul singur însă pare să întrunească o unanimitate: mirosul de portocală. Dacă cel natural poate să atragă necondiționat, în parfumerie însă, intrăm iarăși într-o zonă a nuanțelor, a subiectivității. Mirosul de portocală, așa cum este el interpretat de parfumieri, nu este unic, ci plin de nuanțe, se construiește și reconstruiește, pentru că aici avem de-a face deja cu aluzii și iluzii.
 
Noi ne-am gândit la trei parfumuri care ne trimit nasul la mirosul de portocală — două dintre ele, la mirosul amar de coajă de portocală, celălalt, la zeama fructului. Care și cum, vă invităm să descoperiți singuri. 
 
Eau d'Orange Verte de la Hermès, creat în 1979 de Françoise Caron, la care se adaugă versiunea concentrată, dn 2004, cu mai mult caracter: Concentré d’Orange Verte, creație a lui Jean Guichard.
Azemour Les Orangers de la Parfum d'Empire, creat în 2011 de Marc-Antoine Corticchiato.
Orange Sanguine de la Atelier Cologne, creat în 2011 de Ralf Schwieger.
 
 
 
 
Și, în încheiere, o dedicație muzicală. 😘  
 
 

No comments:

Post a Comment