Thursday, August 13, 2020

Recomandare de lectură: „La Civilisation des odeurs”

ROBERT MUCHEMBLED
La Civilisation des odeurs (XVIe-début XIXe siècle)
Les Belles Lettres, Paris, 2017, 272 de pagini

 

Din bibliografia pasionaților de parfumuri nu ar trebui să lipsească studiul lui Robert Muchembled, La Civilisation des odeurs (XVIe-début XIXe siècle), o anchetă foarte bine scrisă și informată privind evoluția sensibilităților olfactive și a culturii și mentalităților care le-au fost asociate începând cu secolul al XVI-lea și până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Muchembled trimite, prin titlul ales, la cartea esențială a sociologului Norbert Elias (1897-1990), Über den Prozess der Zivilisation (tradusă în franceză sub titlul La civilisation des moeurs), trasând o evoluție – mai puțin liniară decât o prezenta Elias – a gusturilor olfactive supuse procesului de civilizare a moravurilor.

Sursele folosite de Muchembled sunt dintre cele mai diverse, acoperind manuale de fiziologie, lucrări medicale, filosofice, teologice și literare, edicte regale, inventare, iconografie etc. Tabloul este fascinant, descriind evoluția toleranțelor olfactive, precum și procesul de refulare urmat de simțul olfactiv. De la mirosurile grele ale Evului Mediu și ale Renașterii și până la efluviile florale ale secolului XIX, nasul a cunoscut o transformare continuă, dar sinuoasă, ajungând, dintr-un organ disprețuit, unul ales și rafinat, deși amenințat de anosmie, ca urmare a dezodorizării care marchează secolul al XX-lea.

Prins neîncetat între biologie, medicină și etică, mirosul capătă, prin cartea lui Muchembled, un chip uman și o istorie pe măsură, devenind o cheie esențială pentru înțelegerea civilizației noastre.

Pe autor îl puteți asculta vorbind despre mirosuri și sentimente la emisiunea LA FABRIQUE DE L'HISTOIRE realizată de Emmanuel Laurentin.

 

Scriitor, profesor onorific la Université Sorbonne Paris Nord, cavaler al Legiunii de Onoare, Robert Muchembled a publicat peste treizeci de lucrări, traduse în numeroase limbi, printre care amintim: La Société policée. Politique et politesse en France du XVIe au XXe siècle (1998), Une histoire du diable, XIIe-XXe siècle (2000), Passions de femmes au temps de la reine Margot (1553-1615) (2003), L’Orgasme et l’Occident (2005), Une histoire de la violence de la fin du Moyen Âge à nos jours (2008), Les Ripoux des Lumières. Corruption policière et Révolution (2011), Insoumises. Une autre histoire des Françaises du XVIe siècle à nos jours (2013) sau Mystérieuse madame de Pompadour (2014). În România, i-a fost publicată lucrarea Magia și vrăjitoria în Europa, din Evul Mediu până astăzi, traducere de Maria și Cezar Ivănescu, Humanitas, București, 1997.

 

 

1 comment:

  1. As completa ca acest autor a fost publicat in Romania si cu aceasta opera tradusa- Passions de femmes au temps de la reine Margot (1553-1615) (2003)- Patimiri ale femeilor in vremea reginei Margot- 1553-1615-Editura Cartier-o carte tulburatoare.

    ReplyDelete