Friday, October 23, 2020

Tea Rose

Perfumer’s Workshop, companie necunoscută multora azi, a avut pe vremuri momentul ei de glorie. Și încă îl are, însă doar pentru cunoscători, iar asta se datorează unui singur produs: Tea Rose. Pe Fragrantica există 460 de comentarii legate de acest parfum, cifră semnificativă, dacă o comparăm cu cele 172 de comentarii de la Shalimar, 471, de la Habit Rouge (eau de toilette), 321, de la Jicky, sau 345, de la Chanel no 5 (eau de toilette). Trebuie să recunoașteți că acest fapt v-a stârnit întru câtva curiozitatea.

 

(23 octombrie 2020)

Dar cine este această micuță companie? The Perfumer’s Workshop International, Ltd. este o companie privată, cu distribuție internațională și cu sediul la New York, fiind înființată în 1970 de Donald Bauchner și soția acestuia, Gun, inițial ca o parfumerie „underground”, menită să readucă parfumurile mai aproape de consumatorul obișnuit. Primul „atelier” de creație a fost deschis în magazinul universal Bloomingdale’s, unde, la cerere, puteau fi create esențe personalizate din uleiuri esențiale.

Perfumer's Workshop allowed the customer to create their own individual scent in a variety of fragrance forms. In its basic, simple package, this custom-blending opportunity actually empowered the customer for the very first time, and would set the tone for much of was yet to come, foreshadowing so many of today's boutique, niche brands.

Spre sfârșitul anilor ’70, compania transformă cel mai bine vândut ulei esențial al său – Tea Rose – într-o gamă tradițională de parfumuri, care devine disponibilă, în acest fel, pentru o clientelă mult mai numeroasă. Legenda spune că esența a devenit preferata unor staruri precum Prințesa Grace, Prințesa Diana sau Catherine Deneuve și că Nicole Kidman ar fi purtat-o la decernarea Premiilor Oscar, în 2004, când tocmai fusese aleasă ca noul chip pentru Chanel no 5. Ce este adevăr în toate acestea nu se știe sigur, însă rezultatul este că până acum s-au vândut – așa cum se afirmă pe pagina oficială – în jur de 55-60 de milioane de sticle.

Tea Rose face parte și acum din colecția Perfumer’s Workshop, fiind vândut în concentrație de apă de toaletă și de parfum. Ca orice produs de succes, a cunoscut și reinterpretări (flankers): Tea Rose Mesk, Tea Rose Amber, Tea Rose Jasmin (încă disponbil pe site-ul companiei).

Cum miroase parfumul? Cred că cel mai bine este să-l testați. Cei mai mulți – printre care mă includ și pe mine – spun că redă cel mai fidel mirosul de trandafir. Aș adăuga că este un miros verde și lemnos, fără dulcegărie, recreând întreaga structură olfactivă a trandafirului. Dar merită încercat de oricine dorește să-și facă o idee despre reperele olfactive ale secolului al XX-lea, mai cu seamă că prețul este mai mult decât rezonabil (aproximativ 10 euro).

 


Vezi și articolul lui Miguel Matos de pe Fragrantica.

No comments:

Post a Comment