Sunday, October 4, 2020

ABC: Iasomia


Alături de trandafir, iasomia este una dintre esențele mitice ale parfumeriei. Aproape toate parfumurile feminine cuprind un iz de iasomie în compoziția lor, ca să nu mai vorbim de marile compoziții clasice cu iasomie, precum L’Aimant (1927) al lui François Coty, Arpège al lui Jeanne Lanvin sau Joy al lui Jean Patou.

Iasomia este una dintre cele mai delicate plante. Pentru a le păstra aroma, florile de iasomie trebuie să fie recoltate noaptea și tratate înainte de răsăritul soarelui. Ele nu suportă nici distilarea, nici temperaturile ridicate, fiind tratate pe cale tradițională, și anume prin tehnica enfleurage la rece, iar astăzi prin gaz rece. Iasomia din Grasse, la fel ca și trandafirul de mai, sunt pe cale de dispariție. Cele mai bune absolute sunt obținute în India (țara de origine a iasomiei) și în Egipt. Este nevoie de șapte milioane de flori pentru a obține un kilogram de absolut. Speciile cultivate sunt Jasminum grandiflorum, officinale sau odorantissimum.

Potrivit mitologiei indiene, Kama, zeul iubirii, își atingea „victimele” cu săgeți cărora le erau atașate flori de iasomie. Pentru Xenofon, iasomia este floarea Paradisului. Cleopatra, înainte de a-l ademeni pe Marc Antoniu în patul acoperit cu flori de trandafir, s-a dus să-l întâlnească pe o corabie a cărei cocă era construită din cedru, iar velele, îmbibate în esență de iasomie.

În China antică, iasomia era simbolul sexului frumos și al delicateței acestuia. China ajunge, în secolul al XVIII-lea, principalul producător de iasomie, cu o capacitate evaluată, după arhivele epocii, la peste un miliard de kilograme. Încă este cultivată, în cantități reduse, în provinciile din Sud. Potrivit artei feng shui, a avea iasomie în propria grădină este indispensabil armoniei casei. Farmacopeea chineză tradițională utilizează iasomia în amestec cu vin sau cu ceai sau ca ulei pentru masaj.

Iasomia devine, în secolul al XVIII-lea, floarea reprezentativă pentru Grasse. Napoleon achiziționa cantități imense pentru Joséphine de Beauharnais. Din cauza costului ridicat al muncii manuale, producția de iasomie, considerabil redusă, este astăzi mai mult simbolică. Principalii producători rămân India și Egiptul.

  Traducere a articolului „Jasmin” de Nicolas de Barry
Nicolas de Barry, Maïté Turonnet, Georges Vindry, L’ABCdaire du Parfum, Flammarion, 1998

No comments:

Post a Comment