Sunday, June 26, 2022

Gallivanting around the globe

Este perioada vacanțelor, a călătoriilor, a descoperirilor... totul depinde de bugetul pe care îl pui la bătaie. A devenit deja un truism în discuțiile despre parfumuri, olfacție și memorie faptul că fiecare loc își are mirosul lui, că există peisaje olfactive (smellscapes) sau că, așa cum există o geografie spațială, mai există și una olfactivă, impalpabilă, dar nu mai puțin reală, o atmosferă a locurilor, o amprentă a lor, care însă se poate declina în diferite nuanțe, în funcție de un moment al zilei sau de o perioadă a anului. Poate că nu există un miros generic al orașelor, ci sute de mirosuri ale acestuia, împărțite pe zone și timpuri. Dar poate că există un spirit al acestora, care poate fi închis într-un flacon, pentru a ne a reaminti de senzațiile și emoțiile încercate în timpul plimbărilor noastre?

Acesta este și pariul unei brand mic și independent de parfumuri, dar cu multe premii la activ. Numele lui trimite — cum era și de așteptat, nu?! — tocmai la ideea de călătorie: Gallivant (“go around from one place to another in the pursuit of pleasure or entertainment”). Conceput ca o bibliotecă olfactivă a orașelor și a atmosferei lor olfactive, dar și ca o formă de escapism prin intermediul mirosului, brandul Gallivant a fost înființat de Nick Steward, își are baza la Londra și colaborează, pentru realizarea parfumurilor, cu „nasuri” mai mult sau mai puțin cunoscute: Karine Chevallier, Giorgia Navarra, Nicolas Bonneville, Ralf Schwieger, Luca Maffei.

 

 

Eu am încercat un singur parfum din colecție: Bukhara, realizat de Ralf Schwieger, cunoscut pentru creațiile sale de la Frédéric Malle, État Libre d’Orange, Atelier Cologne sau Hermès (Eau des Merveilles). Finalist la Fragrance Foundation Awards 2021, la categoria “Perfume Extraordinaire”, Bukhara își propune să recupereze sufletul acestui oraș din Uzbekistan printr-un acord construit în jurul irisului. Este unul dintre cele mai prăfoase și uscate parfumuri pe care le-am mirosit vreodată, o evocare extrem de reușită a mirosului cretos de zid bătut de soare. Un deliciu. Abia aștept să pun mâna pe un set de mostre pentru a călători prin toate orașele din colecție: Amsterdam, Berlin, Brooklyn, Gdańsk, Istanbul, Londra, Los Angeles, Napoli, Tel Aviv și Tokyo.

A, și să nu uit: mi-a fost propus de Tudor, consilier olfactiv la Rosa Mundi din Floreasca. Îi mulțumesc cu acest prilej pentru răbdare, amabilitate și generozitate. A, și tot ca să nu uit: nu, nu e publicitate!

 

 

GALLIVANT is about celebrating simple pleasures, and the human desire to be free to explore the world around us. Places, sights, sounds, smells.
GALLIVANT is about taking the pulse of places we love. It's an antidote to our fast-paced lives...
Slow-paced, it's about being in the moment, appreciating the small details and the everyday beauty of the world.
#slowlife #slowperfume
The fragrances capture the feelings and emotions of wanderlust and escapism.
With a “less is more” design ethos, we believe that a quality perfume speaks for itself; it doesn't need to be loud and flashy.
Gallivanting is fun and pleasurable and something everyone can do.
Fragrances made by humans, for fellow humans.

— Nick Steward

No comments:

Post a Comment