Wednesday, September 22, 2021

Dicționar pentru îndrăgostiții de parfumuri

Am aflat o veste foarte bună și frumoasă de pe pagina de Facebook a domnului Mircea Vasilescu: cartea cea mai recentă a cunoscutei Élisabeth de Feydeau, Dictionnaire amoureux du parfum, urmează să apară la Editura Baroque Books. Domnul Vasilescu anunța că deja a predat traducerea, așa că ne așteptăm să apară cartea în jurul Crăciunului. Un foarte bun cadou pentru toți cei care sunt îndrăgostiți de parfumuri și de poveștile din jurul acestora.
 
Éllisabeth de Feydeau este autoarea mai multor cărți despre parfumuri, dintre care amintim: Les parfums. Histoire, anthologie, dictionnaire (Bouquins, Robert Laffont, 2011), Guerlain (Baroque Books, 2017), Parfumuri de legendă (Baroque Books, 2017) sau Jean-Louis Fargeon, parfumeur de Marie-Antoinette (Éditions Perrin, 2005).
 
Și un citat despre mirosurile metroului parizian:
 
 
Pufnesc când cobor, găsesc un subterfugiu pentru a evita ceea ce mă poate face să vomit, căci mirosul are această putere. Efluviile unei rame de metrou se schimbă în cursul zilei, cu miasme lăsate în urmă, cu țesăturile murdărite, cu rampele de metal. Lupta corp la corp a orelor de vârf ne face să bombănim împotriva unei ape de toaletă ieftine sau a unui parfum pretențios care stau la taclale împreună, într-o perfectă lipsă de savoir-vivre. Mirosurile intime prost camuflate ne creează adesea repulsie, iar uneori le scuzăm. Dezgustul se transformă în compasiune. Ne sare muștarul cînd simțim miros de chewing-gum mestecat cu gura deschisă. Sorbim umoarea zilei, adulmecăm, strănutăm, metroul ne duce de nas. Și apoi, când nu ne mai așteptăm, suntem surprinși de un bun miros omenesc, de transpirație sănătoasă și sexy, sau de efluviul unui parfum care ne place și pe care îl uitasem. Surâsul revine pe buze, ca o frumoasă paranteză, până la viitorul asalt al inamicului invizibil.
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment