Monday, November 20, 2023

Lecturi olfactive ale pielii

Tatuată, miruită, înfrumusețată de cosmetice și intervenții estetice, străpunsă de piercing-uri, ascunsă sub haine și împodobită cu bijuterii, pielea corpului nostru se oferă ca pagină pe care sunt înscrise semne culturale ce disimulează o natură aflată în agonie. Unul dintre aceste semne este parfumul, artificiu cultural angrenat în rețeaua complexă de semne și de semnificații ale textelor pe care le generează. Deși mut și analfabet, simțul mirosului reușește să fabrice un corp textual, pe care textele publicitare, descendente ale retoricii care, începând cu Platon, este prinsă într-o luptă corp la corp cu dialectica, îl scot la vânzare. Corpul parfumat și corpul textual se suprapun pentru a forma corpul modern, un corp ficționalizat și încărcat cu o dorință care animă economia. Iată firul hermeneutic pe care îl urmăm în paginile acestui eseu. Pornind de la dialogul Phaidros, în care textul și mirosul fac corp comun și comunică între ele, traversând suprafața corpului pestilențial, care emană deja miasmele morții, încercând apoi să domesticim răsuflarea panterei parfumate și să-i captăm noul suflu creștin, ajungem cu textul nostru la corpul de astăzi, pe care textele publicitare și marketingul contemporan vor să-l rescrie complet și să-l vândă la prețul unui produs de lux.


Prin explorarea pielii parfumate a textelor analizate, lecturile noastre olfactive glosează pe marginea unor întrebări rămase fără răspuns. Care este adevărul ultim al parfumului? Cum se poate apăra el, biet orfan abandonat de Sfântul Duh, împotriva tuturor acuzațiilor care i se aduc? Nu cumva tocmai ambivalențele sale fac din parfum o metaforă potrivită pentru structura gândirii contemporane – o gândire imprecisă, dinamică, fluidă și dialectică? 



★ ★ ★


Coperta a IV-a


Claudiu Sfirschi-Lăudat este un maestru în a face parfumurile să vorbească și limbajul să emane miresme. Filosof cu studii de limbi clasice și traducător cu afinități literare, autorul ne invită în Lecturi olfactive ale pielii să-l însoțim într-o aventură de decriptare a metamorfozelor relației dintre trup și text, de la izul papirusurilor lui Platon până la sloganuri publicitare pentru parfumuri. Exercițiile sale de adulmecare hermeneutică se remarcă printr-o erudiție neostentativă, rafinament interpretativ, fantezie ludic-asociativă și eleganță stilistică. Leitmotivele și variațiunile lor, urmărite de-a lungul istoriei, evocă acordurile și dezvoltarea melodică a parfumurilor clasice. Pe scurt, lecturile olfactive ale lui Claudiu Sfirschi-Lăudat propun un fascinant exercițiu de respirație intelectuală și inspirație artistică. 

— Mădălina Diaconu 


Editura Junimea, 2023




No comments:

Post a Comment